Ton

Back

Vliegvissen Vistrip mei Ton Krabman

Het weekend van Hemelvaart – visreisje naar Tsjechië – Fly Fish Farm Woensdag - reisdag Om voor vier dagen af te reizen naar enkele rivieren in Tsjechië moet je behoorlijk fanatiek vliegvisser zijn. Hans en ik zijn dat zeker. Omdat wij behoorlijk drukke werkzaamheden hebben, was het niet mogelijk om eerder aan te sluiten bij twee andere fanatiekelingen van onze vliegvisclub ‘The Kingfisher’, die reeds op zondag aan de rivier konden staan. Wij vertrokken op woensdagmiddag, pas na 13.00 uur uit Genemuiden. Vrij vlot door Duitsland. Na Dresden passeerden we de grens met Polen al in het donker. Na middernacht kwamen we pas aan – niet precies wetend dat de lodge een 30 meter van de openbare weg verwijderd lag. Het huisnummer bood ook geen soelaas. In Tsjechië staan de nummers niet precies op volgorde, zoals in Nederland, maar op volgorde van ‘bouwjaar’. Gelukkig deed het mobieltje van Ton het wel goed en kon Erik ons ‘binnen praten’. Aankomen middenin de nacht, snel naar de zeer fraaie kamers en idem dito badkamer – morgenochtend alweer om 08.00 uur ontbijt en daarna ‘naar de rivier’. De volgende ochtend de begroetingen met de vis maten Jan en Gerrit en met Sandra en nog twee gasten aan de grote ontbijttafel. De hond raakte al een beetje gewend aan ‘Petertje’ de kleinzoon van Hans, die deze tocht ook mee mocht beleven. Tijdens het ontbijt hoorden we al dat er goed was gevangen....... ‘You never know’!

DAG 1 – 13/05/10 - Hemelvaart – vissen op de ‘Upa' De eerste dag zou Erik ons nieuwkomers nog en beetje gidsen en enkele ‘spots’ aanwijzen waar we zeker zouden vangen! De anderen wisten al een beetje waar de rivieren zijn en kenden al ‘hun plekkies’.Voor Hans zou het de eerste keer zijn op een Tsjechische rivier. Ik had al eerder gevist op o.a. de Labe en de Jizera. Zo’n eerste dag moet je altijd een beetje wennen aan het vissen op stromend water. Je manier van werpen aanpassen aan de omstandigheden, de keuze van de vliegen laten afhangen van de diepte van het water, de stroomsnelheid etc. Soms zijn er diepere pools die weer een andere wijze van presenteren vraagt. Na enkele pogingen werden de eerste aanbeten gevoeld en ook de eerste beek forelletjes gevangen. Ook zo’n eerste dag moet je zoeken naar de plaatsen waar de vissen staan, dus verkassen, goed kijken en de vlieg zo goed mogelijk aanbieden. Aan het eind van de ochtend stonden we ergens bij een stuw – daar waar ook zichtbaar vlagzalmen in de stroom stonden...... Hans viste een tijdje met grotere ‘Klinkhamers’ zeer succesvol nabij de stroomnaad, ergens aan de zijkant van de stuw. Ik zelf en Petertje stonden nabij de brug en vingen op nymphen ook de nodige vlagzalm en beekforelletjes. Zo’n eerste dag lekker struinen langs de rivier doet je al goed – tijdens de lunch met ‘een lekker soepie’ van Erik, kun je er weer tegen. (’s morgens hadden we natuurlijk al een lunchpakketjes samengesteld, zodat we tijdens ons verblijf nooit tussentijds op zoek hoefden te gaan naar wat eten, een supermarkt of zoiets moeten bezoeken. Alles is goed voorbereid, we gaan alleen ’s avonds ergens in de buurt eten. Overdag kun je dus de gehele dag doorbrengen aan de waterkant!

DAG 2 – vrijdag 14/05/10 – vissen op de ‘Labe’ – regendag De dag startte al met regen. Dat beloofde niet veel goeds......Het zou echter toch nog wel opklaren! De visdag begint altijd met het ‘scouten’ – het zoeken naar een goede visplek, het onderzoeken van de rivier en de plaatsen waar de vis zou kunnen staan. Soms zie je vis stijgen, maar vandaag was dat op de ochtend nog niet het geval. Tegen de middag kwamen we bij een stukje waar volgens Erik ‘gegarandeerd vis gaat stijgen – en ook veel vis’! Bij een brug stroomde het water erg snel, met een hoge wal aan de achterzijde. Met rolworpen konden we goed de stroomnaad bereiken en precies op de rand van die stroomnaad steeg her en der bruine forel. Alleen met hele kleine droge vliegjes waren deze forellen te verleiden. Een goed bindpatroon was de ‘compara dun - Erik Style’. Deze had de juiste kleur en was niet al te groot. Bij een juiste presentatie steeg de forel onmiddellijk. We hebben daar een tijdje prachtig gevist. Hans was op zoek naar voorbeelden van het ‘onderwaterleven’ en fotografeerde met de Macrolens tal van ‘nymphen, stoneclingers’ e.d. Hij gebruikte daarvoor een speciaal gefabriceerd netje waarmee hij in een oogwenk tal van ‘beessies’ wist te vangen.

DAG 3 – zaterdag - De vliegvisshop in Vrachlabi en vissen op de rivier Upa. De vangst van de medaille....... en ’s avonds geroosterde ‘achterham eten in het dorp’ – muziek in de kroeg.Na het ontbijt eerst maar een stukje rijden door het Reuzengebergte op weg naar de vliegvisshop in Vrachlabi. Altijd een bezoekje waard! De artikelen zijn ruimschoots gericht op het vliegvissen op stromend water, de ‘Tjech-nymph methode’ en er is altijd wel wat te vinden. Ook voor wat betreft de boeken is er een goede keus, de afbeeldingen van de vliegen zijn dermate dat je als ervaren binder veelal genoeg hebt aan dat plaatje om het patroon na te binden. Inspiratievol. We startten op een breed stuk van de Upa, met doorwaadbare plaatsen om over te steken. Snelstromend water, niet al te diep, met hier en daar een stroomversnelling of een aflopend stuk. Her en der wel een forelletje gepakt, maar de vangsten waren niet dermate, dat je gaat juichen. Verderop zou er meer moeten staan..... En, ja, dat klopte. De eerste vlagzalm werd al snel gehaakt en her en der stegen ze ook!! Dus, heel snel een klein roodbruine droge vlieg (‘Palmerstyle’ + vleugeltje van hertenhaar) aangeknoopt. Op deze vlieg werden diverse fraaie vlagzalmen geland. Het blijkt echter wel, dat een vlieg alleen door de vis genomen wordt als deze exact goed wordt gepresenteerd en er ook goed uitziet!! Dat betekent dat er heel veel worpen nodig zijn. De vlieg regelmatig ‘droogslaan’ in de lucht en daarna precies presenteren, zorg ervoor dat de vlieg goed landt en ruimschoots kan drijven voordat deze toch gaat ‘draggen’. Heel soms wordt de vlieg ook aan het einde van de ‘drag’ alsnog gepakt, omdat de beweging van de hengeltop de vlieg extra doet bewegen. Je wordt dan toch nog verrast door de aanbeet. Op een gegeven moment was de vis enorm aan het stijgen, de ene na de andere plons was hoorbaar. Fantastisch om daartussen die azende vis te staan! Deze derde dag eindigde dus zoals we dat wilden, veel vis,veel aanbeten, veel ‘kromme hengels’ – een fijn einde van een aantal heerlijke visdagen. (Later op de dag, in de vooravond zijn we nog even teruggekomen, maar de stijgende vis van de namiddag liet zich niet meer zien. Een enkele aanbeet was alles. Op naar de lodge en het ‘bbq-varken’!

DAG 4 – zondag – reisdag –terug naar Nederland. De terugreis door Duitsland verliep voorspoedig, ondanks de vele ‘Baustellen’, waar we zeker wel oponthoud hadden. Na zo’n 10 uur rijden waren we weer thuis. Het einde van een zeer kort, maar hevig bezoek aan de ‘Fly Fish Farm’ van Sandra en Erik, waar we het enorm naar ons zin hadden. De locatie, het huis, de warme en hartelijke ontvangst en de goed verzorgde catering en de ‘scoutkwaliteiten van visgids Erik’ zorgde voor een zeer geslaagde vistrip met als afscheid:

‘We’ll be Back!’ Foto’s: Erik Strijker/ Ton Krabman/ Hans van’t Noordende